streda 1. januára 2020

Simit


Tieto sezamové "bagle" sú jednoducho neodolateľné! Kto ste ich ochutnali niekde v Turecku, dáte mi za pravdu. Doma upečené sú (dovolím si tvrdiť) ešte lepšie!



na 6 ks budeme potrebovať:

500 g hladkej múky (typ 00)
1 lyžička soli
1 lyžička sušeného droždia
300 ml teplej vody
100 ml hroznovej melasy
50 ml vody
1 lyžička hladkej múky
1 šálka nelúpaného sezamu

Múku preosejeme do misky a primiešame soľ. Droždie rozmiešame a rozpustíme v teplej vode. Tú potom prilejeme k múke a vypracujeme hladké, pružné cesto. Môžeme použiť robot, ale ide to jednoducho aj ručne.
Vymiesené cesto zakryjeme a dáme vykysnúť na teplé miesto. Po približne hodine, keď cesto zdvojnásobilo svoj objem ho preložíme na pracovnú dosku  a premiesime. S cestom sa dobre pracuje, aj keď trochu lepí - nepodypávame ho múkou. 
Cesto rozdelíme na 12 rovnakých kúskov.
Medzitým si rúru vyhrejeme na 250 °C. Ak máte kameň na pečenie, určite ho použite - pečivo pečené na kameni je oveľa lepšie a  chrumkavé. Postačovať však bude aj plech, ktorý otočíme hore dnom a dáme ho rúry dobre vyhriať - aspoň 30 minút dopredu. 
Hroznovú melasu metličkou premiešame s vodou a hladkou múkou. Do veľkého taniera nasypeme sezamové semienka. 
Tu odporúčam pohľadať nelúpané - sú na simit najvhodnejšie. Ak sa vám ich nepodarí zohnať, použite obyčajné, ktoré aspoň trochu nasucho opečte na panvici do zlata. 


Z každého kúska vytvarujeme 30-40 cm asi ako prst hrubý prameň. Dva pramene stočíme spolu do špirály a vytvarujeme z nich pečivo v tvare kruhu. Okraje dobre stlačíme a spojíme. Namočíme zo všetkých strán v melase a potom poriadne obalíme v sezamových semienkach. Preložíme ich na papier na pečenie a pomocou podložky alebo iného plochého plechu opatrne presunieme na horúci kameň /alebo plech/ na pečenie. Zároveň dno rúry postriekame vodou - zaparíme a rýchlo zavrieme dvierka. 
Teplotu znížime na 230 °C a pečieme ich 15 minút do hneda. Upečené horúce pečivo necháme vychladnúť na mriežke. Do pol hodinky ich môžeme konzumovať. 
Simit je najlepší čerstvo upečený - churmkavý na povrchu, trochu nasladlý z melasy. Na druhý deň je tiež dobrý, ale treba ho skladovať v uzatvorenej nádobe. 


My ho máme najradšej s bielym syrom, domácimi olivami a čiernym čajom.  Môžete ho po vychladnutí rozrezať a naplniť ako bagel - potrieť nátierkovým maslom, obložiť zeleninou, syrom apod.  V lete je výborný napr. s ayranom. 
Akokoľvek si simit dáte, určite vám bude chutiť! Ak ho vyskúšate, napíšte nám, ako sa vám podaril :) 

Šťastný Nový rok 2020, priatelia!

4 komentáre

  1. Dobry den,
    vedela by som niecim nahradit melasu ?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dobrý deň, vedeli by ste mi poradiť kde by som sa Slovensku kúpila hroznovú melasu. Poprípade mohla by som ju nahradiť trstinovou melasou alebo ju nejako vyrobiť? Vopred ďakujem:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobry den, hroznova melasa alebo melasa z moruse ciernej sa da kupit v obchode s orientalnymi. alebo jedna kocka takto vyraba, trochu pracne ale ak mate cas a chut nech sa paci :) https://varecha.pravda.sk/recepty/pekmez-fotorecept/52368-recept.html

      Odstrániť
  3. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť

© moja turecká kuchyňa
Maira Gall