streda 25. júla 2012

Sütlaç

Sütlaç (sutlač) je jeden  z mojich najobľúbenejších tureckých dezertov. Asi preto že je veľmi podobný našej mliečnej ryži :) Ak si k nemu pripravíte nejaké ovocné pyré, neviem si predstaviť lepší dezert na leto.






Pre 4 osoby potrebujeme:

1/3 šálky guľatozrnej ryže
2 šálky mlieka
1 šálka vody
1 vanilkový struk
3/4 šálky kryštálového cukru
1 PL škorobu na zahustenie
štipka soli



Ryžu opláchneme, vložíme do hrnca a zalejeme vodou so štipkou soli. Varíme 10 minút. Potom prilejeme mlieko a vhodíme zrniečka vanilky. Za stáleho miešania privedieme k varu a varíme, kým ryža nie je úplne mäkká.
Teraz pridáme cukor a miešame, kým sa cukor nerozpustí. Nakoniec rozmiešame škrob s trochou vody alebo mlieka a vlejeme do hrnca. Škrob pridávame postupne a kontrolujeme ako celý puding hustne. Nemalo by to byť príliš husté, skôr riedke, ono to ešte v chladničke stuhne. Sutlac by mal mať krémovú konzistenciu.

Hotovú zmes nalejeme do misiek a necháme úplne vychladnúť, neskôr preložíme do chladničky. Podávame  dobre vychladené.

pozn.  tento dezert chutí výborne napr. s broskyňovým pyré (alebo hocijakým ovocím):

na broskyňové pyré potrebujeme:

2 broskyne
2 -3 PL hnedého cukru
šťava z polovice citróna

Broskyne, prípadne iné ovocie (skvelé sú aj čerešne, višne, jahody,...) nakrájame na kocky, vložíme do hlbšej panvice, zasypeme cukrom a privedieme k varu. Pridáme citrónovú šťavu (môžeme vhodiť aj kôru z vanilky - semienka použijeme neskôr) a varíme približne 5 - 10 minút, aby pyré mierne zhustlo, ale stále v ňom zostali kúsky ovocia.  Necháme vychladnúť a potom ním prelejeme ryžový puding. 

2 komentáre

  1. Merhaba Nazar Boncuk and bravo to you!:) Your dishes look so wonderful and I am sure they taste great too: ) Greetings from Istanbul! xx Ozlem

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Merhaba Ozlem, cok tesekkur ederim! I love your page! :)

    OdpovedaťOdstrániť

© moja turecká kuchyňa
Maira Gall